Mot nya mål

Mot nya mål
Mot nya mål!

onsdag 20 juli 2016

Att göra i sommar - hit vill jag åka!

1. Rönne kapell

Rönne kapell, hit vill jag åka och titta på/köpa keramik och testa bistro alternativt café.
Rönne kapell, en avstickare på vägen mot Askersund.
Jag imponeras grymt över dessa entreprenörer.
Frida bygger en restaurang! | Att Vara En Askersundare


2. Knalla gruva - Zinkgruvan

Knalla gruva, gruvmuseum både ovan och 200 m under jord.
Fram till 11 augusti. Detta blir en aktivitet utan barn, åldersgräs 12 år. 


Från zinkgruvanmining.com:

Invigning av Knalla turistgruva

Den 27 juni väcks Knalla gruva till liv. Besökare har under sommaren chansen att åka ned 200 meter under jord och få uppleva en spännande guidning i gruvan som bröts ut under andra hälften av 1800-talet. Bakom initiativet står Zinkgruvan Mining tillsammans med Zinkgruvans bygdeförening, Askersunds kommun och Atlas Copco.
Knalla gruva ligger ungefär 1 kilometer från den gruva som Zinkgruvan Mining driver. De två gruvorna står i underjordisk förbindelse med varandra och fram till 2004 var de båda i drift. Men den småskaliga produktionen i Knalla i kombination med låga malmhalter och metallpriser gjorde att Zinkgruvan Mining stängde Knalla gruva och förde över de tre medarbetare som arbetade där till andra delar av produktionen.
Våren 2015 inleddes diskussioner om möjligheterna att iordningställa Knalla gruva för turism. I april samma år bildades en arbetsgrupp. Strax därefter togs beslutet att bilda en stiftelse med andra intressenter för att tillföra så mycket resurser som möjligt till projektet. Till slut utkristalliserade sig Askersunds kommun, Atlas Copco och Zinkgruvans bygdeförening tillsammans med Zinkgruvan Mining som stiftare. Syftet med projektet är att starta upp en turistgruva som kan bidra till att attrahera ännu fler besökare till kommunen och regionen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar