Just nu pågår en intressant debatt/diskussion om läxor och i många fall kommer den att handla om att läxor är någonting gammalt och förlegat, negativt. Jag vet inte riktigt vad jag tycker men sammanställer ändå en del av mina oklara och ostrukturerade tankegångar här på bloggen.
För eller emot läxor? Nja, det vill jag inte riktigt svara på för är det så vi ska tänka? Vi pedagoger jobbar med människor och lärprocesser och kan inte ha en färdig pedagogisk modell för vilka metoder eller sätt som rätt eller fel, utvecklande eller nedbrytande då det kommer till kunskapsinhämtning och lärandeprocesser, eftersom individualiseringen kräver motsatsen. Och världen förändras. Statiskt tänk får gå bort.
Vad är det vi lägger i begreppet läxor eller hemarbete? Handlar det om korvstoppning, att läsa 20 sidor i en bok och memorera det för att kunna visa fröken på att man kan lära sig saker utantill eller är det en diskussion som fortsätter på twitter efter lektionens slut bara för att intresset finns och elev eller lärare uppmanar till det? Är det något frivilligt eller påtvingat, morot eller piska? Är det förberedelse för en kommande lektion eller är det repetition och efterarbete? Intervju med mormor om pensionssystemet, spioneri på stan inför arbete om könsroller, kommentera klasskamratens författarblogg, kolla partiledardebatt...
Jag kan inte säga att jag tycker hemarbete är fel.
Jag inte heller säga att allt hemarbete är rätt och nödvändigtvis sker i hemmet som ordet i sig signalerar.
Flipped classroom, ska vi se tankarna som finns där som att man gör en del hemarbete för att få ut mer av tiden/lektionerna i skolan? Jag själv måste bli bättre insatt för att kunna svara på det. Det vill och ska jag lära mig mer om, ger mig själv en liten läxa där helt enkelt!
Funderar vidare...
Erica :)
Bildtext: Logga tillverkad på fritiden av elev i klass 9c på Vialundskolan då vi arbetade med tema Hållbar utveckling, är himla osäker på om det var en läxa eller ej, men bra blev det!
Bild: Benjamin Holm