Mot nya mål

Mot nya mål
Mot nya mål!

fredag 25 februari 2011

En liten fredagsreflektion i genusanda om mig och min man(inte make men min man).


  • Skillnader mellan mig och min man...


...han hämtar på dagis trots att det är sportlov och alla är lediga och hemma.
...han gillar att kolla på Ultimate fighting, nåt program där de jagar byggfuskare och nåt annat program där machomän fiskar krabbor eller någon annan skit.
...jag gillar drama och melodifestivalen.
...han vill köpa en bakmaskin till mig(inte till oss)!
...jag blir sur när han pratar om bakmaskin.
...han säger höger när han menar vänster och tvärtom.
...jag säger höger och menar det!
...jag klipper barnens naglar.

...han saknar sin pappa men gråter och ältar inte.
...jag saknar min pappa och gråter och ältar om det.
...han har skitbra kompisar som han "surrar och dricker öl med" då de ses.
...jag har skitbra kompisar som jag fikar och pratar i timmar med då vi ses.
...han är som Herngren i Solsidan och kommer inte ihåg ett skit av det jag säger om veckans planer för mig, oss och barnen.
...jag är som Mia Skäringer i Solsidan och säger ibland att jag sagt saker som jag inte sagt eftersom hans senilitet är så pålitlig.
...han åker och ska handla snus och kommer hem med en chokladkaka till mig, men inget snus.
...jag tycker jag är den av oss som kör bil bäst och det är ju inte så konstigt eftersom jag är det också.



Trevlig helg!

Erica




onsdag 23 februari 2011

Blessing!

Blessing!
Det här är 11 månader gamla Blessing som föddes med sex fingrar på varje hand och sex tår på en fot. Hon opererades i oktober och såren har nu läkt perfekt och istället för att leva ett liv som utfryst och handikappad så har Blessing fått möjligheten att leva ett normalt liv.
Jag är otroligt glad att klass 7c på Vialundskolan fick möjligheten/förmånen att vara med och göra skillnad då de hösten 2010 tillverkade kunskapsspel till de barn som skulle opereras i projekt Smiles(Able Child Africa) i Uganda. Empati är något av det viktigaste vi kan ge våra barn och ungdomar möjlighet att känna/lära sig och sällan har jag som lärare fått så givna exempel att utgå ifrån som i detta projekt.
Sällan under ett liv är man så benägen att rädda världen som när man är barn eller tonåring och den drivkraften bör vi ta tillvara! Vår globaliserade värld ger oss möjlighet att delta på den internationella arenan och bedriva verkliga projekt som gör skillnad och det vore straffbart att tacka nej till ett sådant erbjudande.
Tack för ett gott samarbete NAbygg i Hallsberg och BIMO i Åbytorp!!!
(Mer bilder av speltillverkning mm på: http://www.vias35or.blogspot.com/)
Erica

tisdag 22 februari 2011

Vias 35:or: Kort från Uganda!

Vias 35:or: Kort från Uganda!: "Direktrapport från Uganda! Malin var nere på bröllop i Uganda för en vecka sedan och träffade då några av de barn som opererades i oktober...."

tisdag 15 februari 2011

Tjejfärg

Ja, det där med genus går också asbra...
Jag hörde mig själv säga följande till min prins vid hans första tandläkarbesök:
-Nämen oj, jaså ska du verkligen ta en rosa tandborste? (En alldeles för lång tystnad) Eller jag menar att det blir ju jättebra att du tar en rosa tandborste. Bra val prinsen! Jaaa, (här börjar nu höras en överdrivet entusiastisk och lite halvt hysterisk ton hos mig i ett försök att dölja den tidigare grodan)verkligen jättebra!
Varpå prinsessan säger:
-Men, det är ju en tjejfärg ju!

fredag 4 februari 2011

Mer tankar om det entreprenöriella lärandet.

2011-02-04
Det entreprenöriella lärandet för mig

Som de flesta andra lärare så trivdes jag ganska bra i skolan under min tid som elev där och jag var en ”duktig flicka” som gjorde ungefär det som förväntades av mig. Jag var suverän på att räkna ut vad läraren förväntade sig av mig och jag hade som mål att ha bra resultat på proven, eftersom då fick man bra betyg och det verkade gör alla nöjda. Det jag ägnade mig åt en hel del kvällar under de år jag gick i 8:an och 9:an var att fixa svart bälte i korvstoppning(av fakta som ofta rycktes ur sitt sammanhang). Sällan kopplade jag ihop det med verkligheten och näst intill aldrig såg jag någon mening med kunskaperna jag fick för mitt fortsatta liv, livet efter skolan(som jag visserligen aldrig tagit mig ur pga. yrkesval).

När jag var nyutexaminerad lärare så hade jag ganska fullt upp med mig själv och att hela tiden utvärdera hur jag lyckades eller misslyckades med min undervisning och i min lärarroll. Det tog verkligen ett antal år för mig innan jag kunde börja lägga över fokus på mina elevers kunskapsinhämtning och deras utveckling.

Sällan eller aldrig har jag köpt ett färdigt koncept som Montessori, Waldorf, Casemetodik osv. men jag har ivrigt plockat ut de bitar jag gillat mest eller som jag sett kunnat leda till utveckling för enskilda elever. Tyvärr så finns det enligt mig inga färdiga lösningar, ingen magisk pedagogik som passar för alla och leder till inlärningens himmelrike. Dock är jag ju helt såld på det entreprenöriella lärandet eftersom det liksom är jag, det är mitt pedagogiska förhållningssätt! Inget i detta förhållningssätt är nytt och jag är på intet sätt ensam om detta eller en eldsjäl eller banbrytare utan jag bara önskar mina elever mindre korvstoppning och istället en insikt om att det vi gör i skolan ska göra oss mer förberedda och redo för det kommande livet. Det entreprenöriella lärandet är att tillsammans med varje elev satsa och sätta fokus på deras personliga hållbara utveckling.

En fördomsfri människa som är ansvarstagande och har social kompetens är ju en bra grund. Lägg sedan till initiativförmåga som rullar över till driv och krydda med lite, eller asmycket humor så har vi en person som högst troligt kommer få ett meningsfullt liv och knappast kommer sakna jobb.

Erica Rosenkvist

tisdag 1 februari 2011

Underbart...

är det att höra den skärpta personalen på Hardemo förskola diskutera genus och jag konstaterar att de ligger före många av mina kollegor i sina tankegångar inom detta område. Ännu underbarare är att de inte sätter sig ned och nöjer sig med det utan har mål och vågar vara visionära. Åh, vad jag gillar det!

Våga Vilja Växa - Entreprenörskapsdagen 2011 - Regionförbundet Örebro

Våga Vilja Växa - Entreprenörskapsdagen 2011 - Regionförbundet Örebro